Strategie voor arbeidsmigranten

Arbeidsmigratie kent diverse verschijningsvormen. Arbeidsmigranten kunnen in vier groepen verdeeld worden.

  • Kennismigranten van buiten de EU
  • Kennismigranten uit de EU
  • Overige arbeidsmigranten van buiten de EU
  • Overige arbeidsmigranten uit de EU

Een kennismigrant is een hoog opgeleide immigrant. Denk bijvoorbeeld aan een gastdocent, een wetenschappelijk onderzoeker of een arts in opleiding. 

Een arbeidsmigrant is bijvoorbeeld een persoon die tijdelijk in Nederland komt werken. Vaak worden zij hierheen gehaald door een uitzendbureau of andere werkgever, bijvoorbeeld in de tuinbouw, de logistiek of de bouwsector.

Ook treffen we veel politieke vluchtelingen aan in Nederland. Dit zijn personen die omwille van politieke vervolging hun land hebben moeten ontvluchten, en die een bestaan hebben gevonden in Nederland.

Al deze groepen zien we, in meer of minder mate, ook terug als arbeidszoekende op de Nederlandse arbeidsmarkt. We constateren dat het UWV en ook het Participatiedomein vaak een beperkt instrumentarium ter beschikking heeft om deze toestroom effectief te faciliteren.

Wij hebben daarom onze loopbaanonderzoeken vertaald in diverse talen (zie het overzicht), en daarnaast spreken wij zowel Engels als Duits. Zo zijn we in staat om ook personen met een taalachterstand te voorzien van een effectieve loopbaanstrategie. De brug naar duurzame participatie kan daardoor nog beter geslagen worden.

Wilt u meer weten over onze internationale dienstverlening, en wat het inhoudelijk voor uw organisatie kan betekenen?  Neem dan snel contact met ons op. We staan u graag te woord.