Vacaturesites

Het aanbod aan vacaturesites is tegenwoordig enorm. Van de overheid tot de horeca en van de zorg tot groenvoorziening, elke sector heeft wel een specifieke site voor vacatures. In deze overvloed is het raadzaam om alleen sites te gebruiken die aansluiten bij jouw vakgebied. Sla deze sites op onder je favorieten zodat je snel toegang hebt tot deze bronnen. Aangezien de meeste professionele vacaturesites hun aanbod dagelijks verversen, is het slim om ze regelmatig te checken op nieuwe vacatures. Dit kan in het begin tijdrovend lijken, maar je zult al snel een efficiënte routine ontwikkelen.

Job Alert


Daarnaast kun je veel zoekwerk besparen door een “Job Alert” in te stellen. De meeste vacaturesites en intermediairs bieden deze optie. Je geeft je branche- en functievoorkeuren door, samen met je e-mailadres. Wanneer er een passende vacature wordt geplaatst, ontvang je automatisch een e-mail. Dit is een handige manier om op de hoogte te blijven van actuele vacatures in jouw vakgebied. Helaas komt het voor dat veel Job Alerts niet goed aansluiten bij jouw profiel. Dit is een vreemd fenomeen, vooral omdat we vaak gedetailleerde voorkeuren instellen bij het creëren van een Job Alert. Toch krijg je soms een vacature die helemaal niet past bij je criteria. Hoe dan ook, een gegeven paard moet je niet in de bek kijken.

De uitdagingen van solliciteren via vacaturesites


Solliciteren via vacaturesites kan soms frustrerend zijn. Als werkzoekende zul je door een aantal ongemakken heen moeten werken. Hieronder beschrijf ik enkele scenario’s die je kunt tegenkomen.

De fantoomvacature
Een bekend probleem is de zogenaamde “fantoomvacature”. Je vindt een vacature die goed lijkt te passen, maar vervolgens word je doorverwezen naar een andere site. Daar ontdek je dat de vacature niet meer beschikbaar is of opeens verdwenen is. Ook sommige uitzendbureaus maken zich hier schuldig aan. Er bestaat een vermoeden dat er soms valse vacatures worden geplaatst om zo veel mogelijk inschrijvingen te krijgen.

Afwijkende locaties
Soms klopt de locatie van de vacature niet met wat je had verwacht. Stel, je solliciteert op een vacature die in de titel Maastricht vermeldt, maar als je het functieprofiel bekijkt, blijkt de werkgever zich in Alblasserdam te bevinden. Dit kan je ontmoedigen, vooral als je niet van plan bent te verhuizen.

Schimmige ondernemingen
Je komt ook wel eens werkgevers tegen die hun identiteit niet willen onthullen. Ze proberen je te lokken met verhalen over gouden commissies en onbeperkte carrièremogelijkheden. Mijn advies: negeer deze schimmige ondernemingen. Laat je niet verleiden om persoonlijke informatie, zoals je bankgegevens of creditcardinformatie, op te geven. In het hoofdstuk “Veilig online solliciteren” leg ik uit hoe je veilig kunt solliciteren.

De trend van onvermogen
Of je nu solliciteert via een corporate site voor een vaste functie of via een uitzendbureau voor een tijdelijke rol, de uitkomst blijft vaak hetzelfde. Je wordt geconfronteerd met de trend van onvermogen. Dit betekent lage reactiefrequentie, trage reacties, inhoudsloze afwijzingen en een gebrek aan inzicht in je kansen op de arbeidsmarkt.

Dubbele vacatures
Het komt vaak voor dat je dezelfde vacature meerdere keren tegenkomt. Een set van bijvoorbeeld vijf vacatures kan in één klap worden teruggebracht naar twee unieke vacatures. Let goed op de inhoud van het functieprofiel om dubbele sollicitaties te voorkomen. Dit kan overigens ook als een kans gezien worden, omdat je sollicitatie misschien door meerdere partijen wordt bemiddeld. Desondanks is het verstandig om je kansen te spreiden en gevarieerd te solliciteren. Een platform waar je minder snel dubbele vacatures zult tegenkomen, is LinkedIn. Dit aanbod is vaak gericht op hogere functies, zoals voor HBO- en academisch niveau, terwijl vacatures op MBO-niveau schaars zijn.

Werkgevers vertrouwen te veel op vacaturesites
Veel werkgevers vertrouwen te veel op vacaturesites, wat hen veel geld kost. De paradox is dat sollicitanten bij gerenommeerde bedrijven vaak de voorkeur geven aan het bezoeken van de corporate website, in plaats van te solliciteren via vacaturesites.