Tips voor een succesvol sollicitatiegesprek

Kies indien mogelijk een goed moment voor je sollicitatiegesprek

Als je de keuze hebt, plan het gesprek dan op een tijdstip waarop je op je best functioneert. Volgens Glassdoor (2018) is dinsdag om 10:30 uur het ideale tijdstip voor een sollicitatiegesprek, omdat mensen op dat moment vaak productief en ontspannen zijn.

Maak een sterke eerste indruk

Geef een stevige handdruk, glimlach en maak oogcontact. Zorg dat je handen droog zijn. In geval van zweethanden kun je vooraf alcoholdoekjes gebruiken om je handen te drogen.

Gebruik beleefde aanspreekvormen

Spreek je gesprekspartner aan met “u,” ook als je wordt getutoyeerd. Als ze je vragen om te tutoyeren, doe dit dan als vanzelfsprekend.

Wacht met plaatsnemen totdat je een plek toegewezen krijgt

Kies bij voorkeur een plaats die communicatie met alle gesprekspartners mogelijk maakt, zoals tegenover of zijdelings van elkaar. Dit komt ontspannen en open over.

Accepteer altijd een drankje

Als je een drankje aangeboden krijgt, kun je dit het beste aannemen om een gevoel van sociale verbinding te creëren. Vraag bij voorkeur alleen om koffie als je gesprekspartner dat ook drinkt.

Leg je aantekeningen zichtbaar op tafel

Dit laat zien dat je goed bent voorbereid, wat zeker wordt gewaardeerd.

Neem een zelfverzekerde, open houding aan

Plaats je handen in je schoot tot het gesprek begint, en houd oogcontact met degene die aan het woord is. Dit straalt openheid en oprechtheid uit.

Denk na voordat je antwoordt

Luister aandachtig naar elke vraag, neem de tijd en blijf dicht bij jezelf. Stiltes zijn geen probleem en laten zien dat je zorgvuldig over je antwoord nadenkt.

Stem je taalgebruik af op dat van de interviewer

Houd het professioneel en behoud je eigen stijl, maar pas je woordkeuze aan om beter aansluiting te vinden bij je gesprekspartner.

Stel slimme en weloverwogen vragen

Dit toont oprechte interesse en kennis over het bedrijf. Noteer belangrijke informatie om een georganiseerde indruk te maken. Het stellen van vragen hoeft niet te wachten tot het einde van het gesprek. Je kunt je vragen op een natuurlijk moment stellen.

Stel eventueel een persoonlijke vraag aan je gesprekspartner

Dit kan het gesprek persoonlijker en aangenamer maken. Vaak voelen gesprekspartners zich hierdoor gevleid.

Blijf beleefd bij meningsverschillen

Als je van mening verschilt met je gesprekspartner, blijf dan tactisch en hoffelijk.

Blijf kalm en vriendelijk, ook bij uitdagende situaties

Soms kan de gemoedstoestand van je gesprekspartner je gesprek beïnvloeden. Blijf rustig en hoffelijk, ook als je gesprekspartner wat grillig reageert. In de meeste gevallen kun je erop vertrouwen dat HR-professionals getraind zijn om hun emoties te beheersen.

Houd rekening met verschillende generaties in het gesprek

Op de arbeidsmarkt zijn verschillende generaties actief, elk met eigen waarden en voorkeuren. Pas je antwoorden aan op basis van de generatie van je gesprekspartner. Babyboomers (geboren tussen 1945 en 1955) hechten vaak waarde aan privacy, terwijl Generatie X (geboren tussen 1965 en 1980) minder behoefte heeft aan hiërarchie en een strikte structuur.

Wees vooral jezelf

Authenticiteit wordt gewaardeerd, dus blijf jezelf en toon oprechte interesse en beleefdheid.

Follow-up

Stuur na het gesprek een bedankmail waarin je je waardering uitspreekt en eventueel aanvullende vragen stelt. Dit versterkt je positieve indruk en toont professionaliteit.

Door deze richtlijnen te volgen, bereid je je optimaal voor op je sollicitatiegesprek en vergroot je je kansen om de gewenste functie te bemachtigen. Veel succes!

Wist je trouwens dat…

  • Het belangrijk is om vriendelijk te zijn tegen iedereen binnen de organisatie, van receptionisten tot medewerkers op de werkvloer. Hoe je met mensen omgaat valt vaak op, en je gedrag kan namelijk worden meegewogen in de selectie.
  • Onderzoek van de Universiteit van Toronto (2009) suggereert dat slecht weer een heel klein negatief effect (1%) kan hebben op je kansen, dus als het mogelijk is, vermijd regenachtige dagen voor je gesprek.
  • De kans op succes soms ook afhangt van de kandidaten die dezelfde dag op gesprek komen. Uit een studie van Psychological Science (2019) blijkt dat recruiters vaak vergelijken met andere kandidaten van diezelfde dag.

Kortom, jouw voorbereiding, houding en inzicht in jezelf en de organisatie zorgen ervoor dat je authentiek en zelfverzekerd overkomt in het gesprek.

Downloads

We hebben handige downloads voor je ontwikkeld die je kunt gebruiken voor en tijdens het sollicitatiegesprek. Je kunt deze handige documenten snel downloaden via de volgende link.