Soms zal een werkgever je vragen om referenties op te geven. Dit helpt hen een beeld te verkrijgen van jouw dienstverband vanuit het perspectief van eerdere werkgevers. Zo kan een potentiële werkgever beter inschatten hoe jij functioneert in een werksetting.
Het voorbereiden van referenties
Het is belangrijk dat de mensen die je als referentie opgeeft ook daadwerkelijk positief over je kunnen spreken. Of je nu zelf voor een andere baan kiest of door omstandigheden je baan verliest, informeer je referenten altijd dat ze benaderd kunnen worden. Om de boodschap helder en positief over te brengen, kun je met je referenten afspreken welke punten ze over jou kunnen benadrukken.
Wanneer en hoe je referenties opgeeft
Vermeld je referenties nooit proactief op je CV of in je sollicitatiebrief. Dit kan namelijk de indruk wekken dat je te hard probeert om een goede indruk te maken, wat juist een averechts effect kan hebben. Wacht daarom tot een werkgever er expliciet om vraagt en geef ze dan zonder terughoudendheid door. Terughoudendheid over je referenties kan namelijk wantrouwen opwekken en het idee geven dat je iets te verbergen hebt, iets wat je slagingskans kan verlagen.
Het aantal referenties
Het aantal referenties dat je kunt opgeven varieert, maar meestal is het verstandig om de contactgegevens van je meest recente drie of vier werkgevers te vermelden. Jouw meest recente werkervaring is immers het meest relevant voor de nieuwe functie.
De opmaak van je referentielijst
Zorg ervoor dat de opmaak van je referentielijst overeenkomt met die van je CV, zowel qua inhoud als qua lettertype. Een symmetrische en consistente opmaak laat een verzorgde indruk achter, wat je meteen een streepje voor kan geven bij de werkgever.
Kortom, zorg ervoor dat je referenties voorbereid en actueel zijn, en geef ze alleen door als hier specifiek om gevraagd wordt. Dit geeft een professionele indruk en laat zien dat je zorgvuldig bent in je sollicitatie.