Het assessment

Steeds meer organisaties gebruiken (online) assessments bij het werven van de juiste kandidaten. Zo’n assessment geeft een compleet beeld van jou als sollicitant. Met de resultaten kan de organisatie beter inschatten of jij geschikt bent voor de functie. Pas nadat je een assessment hebt afgerond, kun je worden uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek. Soms maakt een assessment ook al deel uit van het sollicitatiegesprek.

De opmars van assessments is goed te begrijpen. Veel recruiters vinden het standaardproces, waarbij alleen een sollicitatiebrief, CV en interview worden gebruikt, niet meer voldoende. Een assessment voegt waarde toe omdat het een diepgaander beeld geeft van je capaciteiten en je geschiktheid voor de functie. Een sterke sollicitatiebrief en een goed CV wegen minder zwaar als het assessment een ander beeld schetst.

Veelvoorkomende onderdelen van assessments zijn rollenspellen, casus-interviews en vragenlijsten. Soms worden deze elementen gecombineerd.

Rollenspellen

Tijdens een rollenspel worden situaties nagebootst waarin je bepaalde competenties moet laten zien. Dit kan bijvoorbeeld gaan om je diplomatieke vaardigheden of je overtuigingskracht. Ook je verbale vaardigheden worden getest door je complexe vraagstukken voor te leggen of verbale druk op je uit te oefenen.

De situaties in een rollenspel sluiten vaak aan bij het vakgebied waarin je solliciteert. Denk bijvoorbeeld aan verkoopgesprekken, het omgaan met klachten of conflicten, een productpresentatie of het adviseren van een klant. Je wordt beoordeeld op je vermogen om informatie te analyseren, logische verbanden te leggen en praktische oplossingen te bedenken.

Er zijn twee soorten rollenspellen:

  1. Tegen een andere kandidaat: Jij en een andere sollicitant werken samen of strijden tegen elkaar. Een nadeel is dat een van de twee een mogelijk gunstigere of juist minder gunstige rol krijgt.
  2. Met een neutrale partner: Je speelt samen met een trainer of psycholoog. Deze variant maakt nauwkeurige observatie mogelijk omdat de rollenspelpartner objectief blijft.

Casus-interviews

Bij organisaties waar strategisch denken en probleemoplossend vermogen belangrijk zijn, kun je tijdens je sollicitatiegesprek een casus krijgen. Je krijgt een document met een probleemstelling en wordt gevraagd naar jouw kijk op de situatie. Net als bij rollenspellen wordt je beoordeeld op je vermogen om problemen te analyseren en passende aanbevelingen te doen. De situatie in de casus sluit altijd aan op het werkveld waarin je solliciteert.

Voorbereiding op een assessment

Je voorbereiding voor een assessment lijkt op die voor een sollicitatiegesprek. Zorg dat je duidelijk weet waarom jij de beste kandidaat bent voor de functie. Ken je sterke en zwakke punten, spreek helder en zelfverzekerd en blijf bovenal jezelf. Bescheidenheid en authenticiteit worden juist gewaardeerd.