Als je gezondheidsproblemen hebt, kan dit door werkgevers soms gezien worden als een uitdaging. In een maatschappij waar productiviteit en efficiëntie vaak centraal staan, wordt het soms lastig begrepen wanneer iemand hier niet volledig in mee kan draaien. Gezondheidsproblemen worden dan ook nog regelmatig geassocieerd met een beperking in inzetbaarheid. Dit zorgt er helaas voor dat je kwaliteiten en deskundigheid minder op de voorgrond komen te staan.
Veel mensen kiezen er daarom voor om hun gezondheidsproblemen niet direct te bespreken. Dit kan voortkomen uit angst om afgewezen te worden, de afstand tot de arbeidsmarkt te vergroten, of geconfronteerd te worden met extra administratieve verplichtingen. Daarnaast speelt ook mee dat je misschien geen voorkeursbehandeling wilt krijgen en het liefst op eigen kracht successen wilt behalen. Maar het verbergen van je situatie kan juist ook belastend zijn en kan je onnodig onder druk zetten.
Het feit dat je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, betekent dat je profiel inhoudelijk goed aansluit op de functie. Toch kan het vooruitzicht om je gezondheidsproblemen te bespreken, spannend zijn. Het is belangrijk om je te realiseren dat eerlijkheid voordelen kan opleveren. Door open te zijn, creëer je begrip en transparantie. Dit kan niet alleen bijdragen aan een beter gesprek, maar kan er zelfs voor zorgen dat je blijft hangen in de positieve zin. Werkgevers waarderen vaak authenticiteit, en dat kan jou de zogenaamde “gunfactor” opleveren.
Als je gezondheidsproblemen hebt die van invloed zijn op je werk of de manier waarop je integreert in een team, kan het waardevol zijn om dit bespreekbaar te maken. Hoe en wanneer je dit het beste kunt doen, hangt af van jouw situatie en het moment in het sollicitatieproces.