Een diploma is het schriftelijke bewijs van een voltooide studie en een essentiële kwalificatie in veel werkvelden. Hoewel het bedrijfsleven sterk kwalificatiegericht is, komt het in de praktijk zelden voor dat een werkgever je vraagt om een kopie van je diploma. Uit ervaring blijkt dat veel recruiters vertrouwen op de juistheid van de diploma’s die op je CV staan vermeld.
Het belang van eerlijkheid over kwalificaties
De kwalificaties die je op je CV vermeldt, moeten uiteraard wel echt behaald zijn. Mocht een werkgever je vragen om een specifiek diploma en je kunt deze niet overleggen, dan komt je geloofwaardigheid direct onder druk te staan. Zorg dus altijd dat de informatie op je CV klopt en actueel is.
Bereidheid om kwalificaties te behalen
Steeds vaker vermelden werkgevers in vacatureteksten dat bepaalde kwalificaties wenselijk zijn, maar bieden zij ruimte voor kandidaten die deze nog niet hebben en bereid zijn om de nodige scholing te volgen. Dit betekent dat je ook zonder de gevraagde diploma’s in aanmerking kunt komen als je duidelijk maakt dat je bereid bent om deze te behalen. Kandidaten met de juiste kwalificaties zullen weliswaar de voorkeur krijgen, maar als de functie je erg aanspreekt en je bereid bent te leren, is solliciteren zeker de moeite waard.
Kortom, wees altijd eerlijk over je behaalde diploma’s, maar wees ook niet ontmoedigd als je nog niet volledig aan de eisen voldoet. Een sterke motivatie en bereidheid om je verder te kwalificeren kunnen je alsnog een kans op de functie geven.