Onderstaand vind je een overzicht van de belangrijkste bijzonderheden van de Wet werk en zekerheid (Wwz), specifiek gericht op de uitdagingen en implicaties van de hedendaagse arbeidsmarkt (2024-2025).
Meer zekerheid voor werklozen
De Wwz biedt meer zekerheid, vooral als je een tijdelijk contract hebt. Ontslagprocedures zijn transparanter, eenvoudiger en sneller geworden. Toch blijven er uitdagingen voor flexibele krachten, ondanks deze verbeteringen.
Geen concurrentiebeding bij tijdelijke contracten
Bij een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd mag een werkgever geen concurrentiebeding meer opnemen, tenzij er uitzonderlijke omstandigheden zijn. Als er wel een concurrentiebeding in je contract staat, moet de werkgever schriftelijk uitleggen waarom dit noodzakelijk is. Dit geeft je meer vrijheid om na je tijdelijke dienstverband een nieuwe baan te zoeken of een eigen bedrijf te starten.
Ketenregeling beperkt tot twee jaar
De ketenregeling bepaalt het aantal tijdelijke contracten dat een werkgever mag aanbieden. Dit is teruggebracht naar maximaal drie contracten binnen een periode van twee jaar. Na deze twee jaar moet de werkgever je een vast contract aanbieden. Helaas proberen veel werkgevers de regels te omzeilen met constructies zoals de 7,7,8-methode. Hierbij krijg je drie contracten van respectievelijk 7, 8 en 8 maanden, zodat de werkgever onder de 24 maanden blijft en je geen vast contract hoeft te krijgen.
Transitievergoeding na twee jaar
Als je langer dan twee jaar in dienst bent en je contract wordt niet verlengd, heb je recht op een transitievergoeding. Dit geldt ook als je ontslagen wordt, tenzij je ernstig verwijtbaar hebt gehandeld of je werkgever failliet gaat. Werkgevers proberen vaak de transitievergoeding te vermijden door flexibele krachten korter dan twee jaar in dienst te houden. Dit versterkt het nadeel voor flexwerkers, die vaak minder zekerheid hebben.
Minder investering in scholing
Werkgevers investeren minder in scholing en training van flexwerkers. Hierdoor hebben werknemers met een tijdelijk contract minder kansen om door te groeien of zich verder te ontwikkelen. Dit vergroot de kans dat flexwerkers vaker een beroep moeten doen op een WW-uitkering.
Solliciteren onder je niveau
Na zes maanden werkloosheid moet je solliciteren naar banen die onder je opleidings- en werk- en denkniveau liggen. Dit kan leiden tot zogenaamd “job hoppen,” waarbij je steeds opnieuw van baan wisselt omdat de functie niet bij je past. Sectoren zoals productie, horeca, detailhandel en contactcenters trekken hierdoor veel Wwz-cliënten aan. Veel werknemers zien deze banen als tijdelijke oplossing, wat zorgt voor hoog personeelsverloop en een gebrek aan stabiliteit.
Psychische belasting en verzuim
Door het gebrek aan perspectief in laagdrempelige banen, neemt het risico op psychische of psychosomatische klachten toe. Dit leidt tot meer ziekteverzuim en een groter beroep op ziektekostenvergoedingen.
De Wwz biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Vooral flexwerkers en langdurig werklozen blijven kwetsbaar. Het UWV speelt een cruciale rol in het verbeteren van de integratie op de arbeidsmarkt. Met meer focus op scholing, eerlijke contracten en betere ondersteuning kan de Wwz beter bijdragen aan duurzame werkzekerheid voor iedereen.
Wat je verder moet weten
Het UWV streeft ernaar om werk aantrekkelijker te maken dan een uitkering. Dit betekent dat je gestimuleerd wordt om werk te accepteren, zelfs als het niet direct aansluit bij jouw wensen. Zorg ervoor dat je goed op de hoogte blijft van de actuele regels door regelmatig de informatie op www.uwv.nl te checken. Met deze basisinformatie ben je in ieder geval beter voorbereid op wat je kunt verwachten als je met de Wwz te maken krijgt.