De speeddate

Als je werkloos bent, heb je waarschijnlijk al eens een uitnodiging ontvangen voor een zogenaamde “speeddate”. Vaak krijg je zo’n uitnodiging van het UWV, de sociale dienst of een uitzendbureau. Soms organiseert een werkgever zelf een speeddate. Maar wat houdt een speeddate precies in? Meerdere uitzendbureaus of werkgevers komen samen op een locatie om hun vacatures te presenteren. Tijdens een kort gesprek kun jij, als werkzoekende, samen met een intercedent of werkgever ontdekken of jullie iets voor elkaar kunnen betekenen. Als dat zo is, volgt er meestal een vervolgafspraak bij het uitzendbureau of de organisatie.

Zoals de naam al aangeeft, duurt een speeddate maar enkele minuten. Bij speeddaten draait alles om de eerste indruk, en daarom is het belangrijk om jezelf goed te profileren. Een goede voorbereiding is essentieel. Zorg dat je je behoeften hebt geïnventariseerd, je competenties en kwalificaties kent en bovenal weet hoe je deze kunt koppelen aan een passende functie. Zo kun je tijdens het gesprek een duidelijke profielschets neerzetten, waardoor de intercedent of werkgever direct kan inschatten welke vacatures geschikt voor je zijn.

Ook al zijn deze korte, snelle gesprekken misschien niet helemaal jouw ding, het is zeker aan te raden om eraan deel te nemen. In de afgelopen jaren heeft het speeddaten zich namelijk sterk ontwikkeld. Waar speeddates vroeger vaak breed en algemeen werden opgezet, wat leidde tot veel “mismatches”, ligt de focus nu meer op specifieke doelgroepen, branches of locaties. Door deze specialisatie ontstaat er een betere afstemming tussen vraag en aanbod. Dit betekent dat alleen werkzoekenden die daadwerkelijk geïnteresseerd zijn in een bepaalde sector of locatie worden aangetrokken. Hierdoor neemt de kans op een succesvolle match aanzienlijk toe.

Deelname aan een speeddate kan dus een waardevolle stap zijn in je zoektocht naar een baan. Met een goede voorbereiding en een heldere presentatie vergroot je je kansen op een passende vacature en een vervolgafspraak.