De camouflage en terugkoppeling van afwijzingen

Als je een afwijzing ontvangt, gaat dit in de meeste gevallen gepaard met een standaardbericht. Meestal lees je een zin als: “Je profiel sluit niet volledig aan op de door ons opgestelde criteria.” Van deze boodschap word je niet wijzer, en het voelt al snel alsof je met een kluitje in het riet wordt gestuurd. Als je echter graag voor de functie in aanmerking wilde komen, kan het nuttig zijn om te vragen of de afwijzing iets specifieker kan worden toegelicht. Misschien sloot je ervaring niet goed aan, pas je niet binnen de bedrijfscultuur of beschik je net niet over genoeg automatiseringskennis. Door om een toelichting te vragen, toon je niet alleen je interesse in de organisatie, maar ook je bereidheid om jezelf verder te ontwikkelen.

Het kan inderdaad zijn dat je ervaring niet optimaal aansluit, dat de bedrijfscultuur niet goed bij je past of dat je kennis op een specifiek gebied nog niet toereikend is. Veel organisaties geven echter de voorkeur aan een standaardreactie om juridische complicaties te vermijden.

Een organisatie kan je bijvoorbeeld niet afwijzen op basis van geslacht, religie, nationaliteit of leeftijd zonder het risico te lopen beschuldigd te worden van discriminatie, iets wat elke organisatie wil voorkomen. Daarnaast kiezen organisaties uit efficiëntieoverwegingen vaak voor een standaardantwoord omdat dit simpelweg de minste tijd kost.

In de praktijk komt het helaas vaak voor dat je verzoek om verduidelijking onbeantwoord blijft, zelfs na het sturen van een tweede herinnering. Ook al kan dit frustrerend zijn, het is het beste om het hierbij te laten en je te concentreren op toekomstige sollicitaties. Gelukkig zijn er ook organisaties die wél gehoor geven aan je vraag en je tijdig een onderbouwd, concreet en helder antwoord sturen. Dergelijke organisaties tonen hiermee hun professionaliteit en aandacht voor hun imago.

Hieronder zie je een voorbeeld van een afwijzing die ik zelf heb ontvangen en die ik beschouw als een schoolvoorbeeld. Het is een goed onderbouwd bericht dat laat zien hoe een afwijzing op professionele wijze kan worden gecommuniceerd. Als je een reactie ontvangt, hoe kort of uitgebreid ook, bedank de organisatie altijd voor hun toelichting.